RESFEBE VE BİLİM YARIŞMASI

“YENİCE BİLİM GÜNLERİ 2” KAPSAMINDA

BİLİMİN HAYAL GÜCÜ İLE BİRLEŞTİĞİ

ÖDÜLLÜ RESFEBE İLE BİLİM”YARIŞMASI

Kelime veya kelime gruplarının, harfsayı ve resimlerle temsil edilmesiyle oluşturulan zeka  oyununa resfebe adı verilir. Bu çalışmayla zeka ve hayal ürünümüz, harf, resim ve sayılar vasıtasıyla eğlenceli bir şekilde anlatılabilmektedir. Ana kural yazılan ve çizilenin ifade etmek isteyebileceği şeyi düşünmek, ters–yüz veya açılı olarak resmedilen karakterleri sembol veya mana olarak algılayabilmektir. 7’den 70’e herkese hitap eden, paylaşımı kolay, genellikle kolay kavranan, tecrübe edindikçe beğenilen, kâğıt-kalem gerektirmeyen her zaman ve her yerde çözülebilmesi mümkün bir zekâ oyunudur.

RESFEBE ÇALIŞMALARININ YARARLARI

v  Hayal gücünü geliştirir.

v  Bilgi ve kavram gelişimini destekler.

v  Analitik düşünme becerisini geliştirir.

v  Strateji üretme kapasitesini arttırır.

v  Algılama ve muhakeme becerisini destekler

v  Dikkat ve konsantrasyonu destekler.

RESFEBE NASIL ÇÖZÜLÜR?

1.       Yazı Tabanlı Resfebe: Sadece yazılar ile yapılan resfebedir.

Örnekler:  C1 = cebir, F10KSİY10 = fonksiyon

2.       Resimli resfebe: Sadece yazı şeklinde değil, yazı ve resmin karması ile kullanılan resfebedir.

resfebe ile ilgili görsel sonucu

PİLAV

DOPİNG

KARABÜK 2018

BİLİMİN HAYAL GÜCÜ İLE BİRLEŞTİĞİ ÖDÜLLÜ

RESFEBE İLE BİLİM”

BAŞLIKLI YARIŞMANIN ÖZEL ŞARTNAMESİ

1. KONU

Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda okuyan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik “Resfebe ile Bilim”  yarışması düzenlenecektir. Yarışma konusu BİLİM’dir.

2. YARIŞMANIN AMACI

Öğrencilerin zihinsel kapasiteleri ve becerilerinin geliştirilmesinde zekâ oyunları etkili bir araçtır. Tübitak 4007 kapsamında bu resfebe yarışması ile öğrencilerin eğlenceli vakit geçirerek hayal güçlerinin, analitik düşünme becerilerinin geliştirilmesi, bilgi ve kavram gelişimi ile zihinsel kapasiteleri ve becerilerinin arttırılması; algılama, muhakeme becerisinin, dikkat ve konsantrasyonunun desteklenmesi, BİLİMSEL İÇERİKLERİN pekiştirilmesi, resfebeyi tanıtmak, öğretmek ve yaygınlaştırmak amaçlanmaktadır.

3. YARIŞMANIN KAPSAMI

Bu özel şartname yukarıda konusu ve amacı belirtilen Resfebe Yarışmasının şartlarını, başvuru şeklini, ödüllerini, yarışma takvimine ilişkin esas ve usulleri kapsar.

4. YARIŞMANIN YASAL DAYANAĞI

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinin 11. Maddesi ve sosyal etkinliklerin amacına uygun düzenlenmiştir.

5.GENEL ESASLAR

5.1. Yarışmaya Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Karabük il genelindeki resmi ve özel ilkokul, ortaokul ve liselere devam eden öğrenciler katılabilir. Değerlendirme tek kategoride olacaktır. Ödüller ilk üç derece alan öğrenci ve bu öğrencileri hazırlayan üç öğretmene verilecektir.

5.2. Yarışmanın konusu BİLİM’dir.

5.3. Yarışmacılar eserlerin ön yüzüne herhangi bir yazı, bilgi v.b yazmayacak. Adı- soyadı, öğretmeninin adı-soyadı ve okulunu eserlerin arka sağ üst köşesine yazacaklardır. Bu bilgiler esere zarar vermeyecek bir kalemle yazılmalıdır.

5.4. Yarışmaya her öğrenci en fazla bir eserle katılabilir.

5.5. Danışman öğretmen, birden fazla öğrenciye danışmanlık yapabilir. Ancak bir öğrencinin birden fazla danışman öğretmeni olamaz.

5.6. Yarışmaya gönderilen çalışmaların her türlü sorumluluğu eser sahibi ve danışman öğretmenine aittir.

5.7. Yarışmaya gönderilen çalışmaların daha önce herhangi bir yarışmada ödül almamış ve hiçbir  yerde yayınlanmamış olması gerekmektedir.

5.8. Gönderilen tüm eserlerin telif hakları YENİCE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ´ne ait olacaktır.

5.9. Öğrenciler devam ettikleri okullarından başvuru yapabileceklerdir.

5.10. Yarışmaya katılan eserlerin değerlendirilmesi YENİCE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’nün belirleyeceği bir komisyon tarafından yapılacaktır.

5.11. Yarışmacılar bu şartnamede belirtilen bütün şartları kabul etmiş sayılır.

5.13 Yarışma sonucu dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan eserler YENİCE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ tarafından sergilenecektir.

6. BAŞVURULAR

6.1. Yarışmacılar çalışmalarını 35 X 50 kağıt boyutlarına el çizimi şeklinde renkli ya da siyah beyaz olarak yapabileceklerdir. Farklı boya çeşitleri kullanmak serbesttir.

6.2. Yarışmaya gönderilen çalışmalar Ek-1 de gösterilen standartlarda yapılmalıdır.

6.3.Başvuru formu olmayan ya da başvuru formundaki bilgileri eksik olan yarışmacıların eserleri değerlendirilmeyecektir.

6.4.Başvurular 02.05.2019 günü 17.00’a kadar YENİCE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’ne yapılacaktır.

7.SONUÇLARIN DUYURULMASI

Yarışmanın sonuçları YENİCE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’nün web                               sitesi http://yenice78.meb.gov.tradresinden 06.05.2019 günü duyurulacaktır.

8.ÖDÜLLER

Derece

Öğrenci Ödülü

Okulundaki Danışman Öğretmen Ödülü

Birincilik

250 TL

İkincilik

150 TL

Üçüncülük

100 TL

NOT:  Ödül takdimi daha sonra belirtilen tarihte YENİCE İLÇE MİLLİ EĞİTİM

MÜDÜRLÜĞÜ tarafından düzenlenecek olan törenle yapılacaktır.

9. YARIŞMA KOMİSYONU

1. Mehmet ÖZGÜN (Fen Bilimleri Öğretmeni.)

2. Ahmet Malik ZORLU (Matematik Öğretmeni.)

3. Emine ACAR (Türkçe Öğretmeni.)

4. Elif SEFİL (Görsel Sanatlar Öğretmeni.)

5. Birol Can KORKMAZ (Görsel Sanatlar Öğretmeni.)

10. İLETİŞİM

YENİCE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Telefon: 0370 766 26 09

İnternet adresi: http://yenice78.meb.gov.tr

e mail: yenice78@meb.gov.tr

Yarışma Takvimi

Son Teslim Tarihi

02.05.2019

Değerlendirme tarihleri

02-06/05/2018

Sonuçların duyurulması

06/05/2018

İlçemizde düzenlenecek olan TÜBİTAK 4007 "Yenice Bilim Günleri 2" kapsamında "Resfebe ile Bilim" yarışmasının Valilik Makam onayı ve yarışma şartnamesi yazımız ekinde gönderilmiştir.

Okulunuz öğrencilerine duyurulması, gerekli bilgilendirmede bulunulması, her okuldan öğrencilerimizin mutlaka katılım için teşvikinin sağlanması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğin rica ederim.

04.03.2019 718